Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα κυρός Μύρων

του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου

Ανάμεσα στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη σήμερα κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα κυρός Μύρων, της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Πολωνικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα και Ταξίαρχος των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Μύρων συμμετείχε στην επίσημη αποστολή που μετέβαινε στην περιοχή αυτή, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 70η επέτειο της σφαγής στο Katyn, περίπου 4.000 Πολωνών στρατιωτικών από τις σοβιετικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κατά κόσμον Miroslaw Chodakowski γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1957 στο Μπιαλίστοκ. Αποφοίτησε από τα σχολεία στο Bialystok και εν συνεχεία φοίτησε στο Ορθόδοξο Σεμινάριο της Βαρσοβίας και την Ανώτατη Ορθόδοξη σχολή στη Γιαμπλέσνα.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1978 εκάρη Ρασοφόρος Μοναχός και 9 ημέρες αργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος ενώ στις 15 Φεβρουαρίου 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Τον Νοέμβριο του 1979, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Βασίλειος έκανε μικρόσχημο μοναχό τον Ιερομόναχο Mιροσλάβ και τον μετονόμασε Μύρωνα.

Ο Ιερομόναχος Μύρων διετέλεσε εφημέριος της Μονής Οσίου Ονουφρίου στην Γιαμπλέσνα και πρύτανης του εκεί Ορθόδοξου Θεολογικού Σεμιναρίου.

Το 1984 προήχθη σε Ηγούμενο και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής Μπιαλίστοκ & Γκντανσκ όπου και διορίστηκε εφημέριος της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπραλς.

Το 1990, του δόθηκε από την Ιερά Σύνοδο ο βαθμός του Αρχιμανδρίτη και διορίστηκε Καθηγούμενος της επανιδρυθείσας παλαιφάτου Μονής Ευαγγελισμού στο Σούπραλς, την οποία αναδιοργάνωσε και επάνδρωσε με μοναχούς και Ιερομονάχους. Από την αδελφότητα στην οποία προϊστατο ο Μακαριστός, προέρχονται 3 σημερινοί Πολωνοί Επίσκοποι.

Στις 11 Μαΐου 1998, με απόφαση της Συνόδου, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος με τον τίτλο Χαϊνόφκα ενώ στις 15 Αυγούστου του ιδίου έτους διορίζεται από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, Ταξίαρχος και επικεφαλής Θρησκευτικού για τους Ορθόδοξους του Πολωνικού Στρατού, σε διαδοχή του μέχρι τότε επικεφαλής Στρατηγού Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ και Γκτανσκ κ. Σάββα, εκλεγέντος Μητροπολίτου Βαρσοβίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων ανέπτυξε πλούσια δράση στο στράτευμα χειροτόνησε αρκετούς Στρατιωτικούς Ιερείς και απολάμβανε την αναγνώριση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της χώρας.

Στις 11.11.2009 του απονεμήθηκε μετάλλιο για την υπηρεσία του υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας του με την ευκαιρία της Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ήταν φίλος της Ελλάδος την οποία και επισκέφθηκε αρκετές φορές, ενώ συμμετείχε σε πολλές Εκκλησιαστικές και Στρατιωτικές αποστολές ανά τον Κόσμο.

Στις 10 Μαΐου 2008 ο Επίσκοπος Μύρων προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο.
Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας αφού πληροφορήθηκε το γεγονός, τέλεσε επιμνημόσυνη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Μύρωνος και πάντων των θυμάτων, στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής Βαρσοβίας.

Το αεροπλάνο συνετρίβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Σμολένσκ της Δυτικής Ρωσίας. Κανένας από τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Πολωνίας Lech Kaczynski, η σύζυγός του Μαρία, αρκετοί Βουλευτές, η Πολωνική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλοί άλλοι, δεν επέζησε. Η αιτία της καταστροφής ήταν πιθανό η πυκνή ομίχλη.

Αιώνια η μνήμη τους!

Σημείωση: Η είδηση του τραγικού θανάτου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μύρωνος με συγκίνησε βαθύτατα. Τον εκλιπόντα είχα την τύχη να γνωρίσω για πρώτη φορά πριν εννέα χρόνια, κατά την περίοδο που υπηρετούσα την στρατιωτική θητεία μου στη διεύθυνση Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ.

Ανοιχτόκαρδος, απλός, φιλέλληνας, ο μακαριστός Μύρωνας κέρδιζε τους συνομιλητές του. Μετά ταύτα συνεργαστήκαμε στο Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικών Ιερέων, το οποίο παρακολούθησα ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας υπό του τότε Διευθυντή π. Γεωργίου Αποστολακίδη.

Δεν θα ξεχάσω την αντίδρασή του τότε Επισκόπου Μύρωνα όταν επισκεφθήκαμε έναν "μοντέρνο" Αγγλικανικό Ναό στην περιοχή του Μπέρμινγχαμ. "Νίκο, δες αυτοί εδώ πατούν τον Σταυρό του Κυρίου μας. Τον έχουν στο πάτωμα" έλεγε και ξαναέλεγε σε σπαστά ελληνικά γεμάτος έκπληξη για τα σχέδια που κοσμούσαν το μαρμάρινο δάπεδο.

Συναντηθήκαμε ξανά στο Φανάρι, στην τελετή του Αγίου Μύρου, το 2002, αλλά και σε άλλα εκκλησιαστικά γεγονότα. Ήταν ένας κληρικός που προσέφερε πολλά στην Εκκλησία, στις ένοπλες δυνάμεις και το λαό της Πατρίδας του. Ήταν ένας άνθρωπος που εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Αιωνία η μνήμη του!

ΝίκοςΠαπαχρήστου
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: