Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Αντισυνταγματικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος για τα e- mail

Αντισυνταγματικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος για τα e- mail και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις
Δ
ευ, 03/08/2010 - 11:21

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέτρεψε τον νόμο, με τον οποίο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας θα αποκτούσε πρόσβαση σε δεδομένα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών. Στην απόφαση, το δικαστήριο, κάνει λόγο για «σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και του συνταγματικού δικαώματος της απόρρητης αλληλογραφίας».

Ο σχετικός νόμος βασίστηκε σε Οδηγία της ΕΕ, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ωστόσο, έκρινε ότι δεν επετεύχθη η τήρηση ισορροπίας μεταξύ της δημιουργικότητας και της ανάγκης για ασφάλεια στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι με την απόφαση του δικαστηρίου δεν απαγορεύθηκε η αποθήκευση των συγκεκριμένων δεδομένων, μέχρι την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας προς συμμόρφωση με την ως άνω απόφαση, τα δεδομένα από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν επιτρέπεται να αποθηκεύονται στη χώρα και τα υπάρχοντα αποθηκευμένα δεδομένα πρέπει να διαγραφούν.

Κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου, που πυροδότησε τεταμένες συζητήσεις στη Γερμανία, είχαν προσφύγει περισσότεροι από 30 χιλιάδες πολίτες, ενώ μετά την έκδοση της ανατρεπτικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μαϊτσίρε, έσπευσε να δηλώσει ότι « η απόφαση δεν μας εμπνέει ευτυχία».

Στον αντίποδα, οργανώσεις για τα ατομικά δικαιώματα χαιρέτισαν την απόφαση και κάλεσαν την κυβέρνηση να προστατέψει τους πολίτες από την υπερβολική συλλογή δεδομένων.

http://www.myfreetime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: