Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Κερδοσκόποι με το… πιστόλι στον κρόταφο!

Πέμπτη, 11 Μάρτιος 2010 01:19

«Ως τώρα όλοι πιέζαμε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για το έλλειμμα, τώρα η Ελλάδα μας πιέζει όλους να πάρουμε μέτρα κατά των κερδοσκόπων»: έτσι παρουσιάζει, μιλώντας στο Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος το νέο διεθνές σκηνικό που έχει δημιουργήσει η αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, που φέρνει όλο και πιο κοντά στον κρόταφο των κερδοσκόπων το… πιστόλι των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, αρχής γενομένης από το Ecofin της επόμενης Τρίτης, για να έχει υποχωρήσει ως τις αρχές Απριλίου το spread των ελληνικών ομολόγων κάτω από τις 200 μονάδες βάσης ως τις αρχές Απριλίου, οπότε και θα αρχίσει η δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει μέσα σε 60 ημέρες περίπου 25 δις. ευρώ από τις αγορές.

Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης: η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται με spread 300 μονάδων, όταν χώρες με ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δανείζονται με 100-150 μονάδες βάσης διαφορά από την Γερμανία. Αυτή η χαώδης διαφορά είναι προϊόν κερδοσκοπικών πιέσεων, που δεν συνδέονται πλέον με την απροθυμία ή την καθυστέρηση της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για το έλλειμμα και απαιτείται διεθνής παρέμβαση για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις.

Το δεύτερο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι, ότι όσο συντηρείται η διαφορά στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις άλλες χώρες, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό της εξοικονόμησης από τα πρόσθετα μέτρα θα κατευθύνεται στην πληρωμή τοκογλυφικών αποδόσεων στους δανειστές της χώρας, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα οφέλη από τα μέτρα σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “S”, στο Ecofin της 16ης Μαρτίου θα συζητηθούν αρκετά μέτρα ανάσχεσης των κερδοσκοπικών επιθέσεων, στα περισσότερα από τα οποία συμφωνούν ήδη οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά εκφράζει έντονες ενστάσεις η Μ. Βρετανία, που έχει τεράστια έσοδα από τη χρηματοοικονομική αυτοκρατορία του Σίτι:

- Μια πρόταση, την οποία και οι Βρετανοί ίσως θα εξέταζαν, για να αποφύγουν τα χειρότερα, θα ήταν η επιβολή ορίων στο δανεισμό των hedge funds, σε σχέση με το ενεργητικό τους, ώστε να μην έχουν ένα ανεξάντλητο «οπλοστάσιο» για κερδοσκοπικές επιθέσεις. Παράλληλα, προτείνεται η επιβολή ορίων στις αμοιβές των διαχειριστών τους, ώστε να περιορισθούν τα κίνητρα για ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια.

- Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή νέων κανόνων για την αγορά των CDS, με την υποχρεωτική διαπραγμάτευσή τους σε οργανωμένες αγορές, ώστε να μπορούν να εποπτεύονται, αλλά και με την επιβολή περιορισμών, ή και την απαγόρευση, της πώλησης συμβολαίων ασφάλισης σε επενδυτές που δεν κατέχουν αντίστοιχους τίτλους («γυμνά CDS»).

Μαζί με αυτές τις απαγορεύσεις, που από τις πολιτικές ηγεσίες εκτιμάται ότι ακόμη και στο άκουσμά τους οι κερδοσκόποι θα περιορίσουν τις ορέξεις τους για κερδοσκοπικά παιχνίδια, το Ecofin της 16ης Μαρτίου αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των παρεμβάσεων στις αγορές από μεγάλες κρατικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα, εξετάζεται σοβαρά το σενάριο να αρχίσουν οι πρώτες… κανονιές (αγορές ελληνικών ομολόγων) μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Με αυτή την παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, το spread εκτιμάται ότι θα μειωθεί έγκαιρα, ώστε να αρχίσουν τον Απρίλιο οι εκδόσεις του Δημοσίου στην πρωτογενή αγορά, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δανεισμό με χαμηλότερο κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: