Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μείωση του σωματικού βάρους και της πίεσης επιτυγχάνει νέα ουσία για τους διαβητικούς

Ημερομηνία : 27 Ιανουαρίου 2010




Της Σοφίας Νέτα

'Από τα 246 εκατ. ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο, περίπου τα 150 εκατ. δεν φτάνουν τους γλυκαιμικούς στόχους. Περισσότεροι δηλαδή από τον συνολικό πληθυσμό της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σκανδιναβίας. Η έγκαιρη διάγνωση και η καλύτερη θεραπεία που μας προσφέρει τώρα πλέον και η λιραγλουτίδη, μας οπλίζουν με αισιοδοξία ότι μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τη ζωή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2' επισημάνε στην παρουσιαση της ουσίας ο Νίκος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό.

Ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, Επιμελητής Α’, Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝ- Πειραιά 'Αγ. Παντελεήμων', αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2. Το συνολικό ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 προσαρμοσμένου ως προς την ηλικία του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν το 2002 (σχετική έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας) 8,2% (8,5% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες), δηλαδή 700.000 άτομα και το 2006 9,5% (9,3 στους άνδρες και 9,7% στις γυναίκες), δηλαδή 800.000 άτομα. Οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μια συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια (ετήσια αύξηση 4%, δηλαδή 100.000 άτομα).

Οι προβλέψεις για το μέλλον λοιπόν είναι αρκετά δυσοίωνες. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης της λιραγλουτίδης και κυρίως η μείωση του σωματικού βάρους μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε καλύτερα τον ασθενή με διαβήτη και να πετύχουμε και άλλους στόχους όπως είναι η ρύθμιση της συστολικής αρτηριακής του πίεσης.

Η λιραγλουτίδη κυκλοφορεί ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία, ενώ τώρα κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Η ουσία προσφέρει σημαντική βελτίωση της γλυκαιμίας-με χαμηλό δείκτη υπογλυκαιμιών, βοηθά σημαντικά στην επίτευξη του γλυκαιμικού στόχου κατά EASD/ADA (HbA1c <7%), προσφέρει μείωση του σωματικού βάρους, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτιώνει τη λειτουργικότητα των β-κυττάρων.

Η λαμβανόμενη μία φορά την ημέρα λιραγλουτίδη είναι το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (Προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1) που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του τύπου 2 διαβήτη. Η ουσία δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνον όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Η απώλεια βάρους με τη λιραγλουτίδη αποδίδεται στο γεγονός ότι επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού έπειτα από τα γεύματα. Η λιραγλουτίδη διασπάται φυσικά στο σώμα και δεν απαιτεί νεφρική αποβολή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης, το οποίο συμπεριέλαβε περισσότερους από 6.500 ασθενείς, η λιραγλουτίδη επέδειξε ευνοϊκό προφίλ οφέλους/κίνδυνο και συγκρίθηκε με ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για το διαβήτη όπως οι σουλφονυλουρίες (SUs), οι γλιταζόνες (TZDs), η ινσουλίνη glargine και η exenatide (εξενατίδη).

http://doctors.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10689

Δεν υπάρχουν σχόλια: